10 kWp aurinkosähköjärjestelmä maatilalla

Suomen suurimmassa aurinkopaneelien yhteistilauksessa Green Energy Finlandilta hankittu 10 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä maatilan tarpeeseen. Paikallisten ammattilaisten toimesta asennus onnistui ongelmattomasti. Järjestelmä on kerännyt valtavan määrän positiivista kiinnostusta. Aurinkoisina päivinä jo saavutetut huipputehot kertovat osaltaan, että paneelien sijoitus on onnistunut, vaikka pitkältä ajalta ei vielä olekaan kokemusta.

Aurinkopaneelit ovat konehallin edustalla pellon reunassa maa-asennettuna kahdessa 20 paneelin telineessä. Eri ilmansuuntiin (kaakko & lounas) osoittavat paneeliryhmät takaavat tasaisemman tuoton koko valoisalle ajalle. Järjestelmän asennusta edelsi valitun paikan aurinko-olosuhteiden tarkkailu sekä sopivan kallistuskulman arviointi (apuna myös http://www.timeanddate.com/ -sivusto).

Järjestelmää varten haettiin maatalouden energia-avustusta, mutta kielteisestä avustuspäätöksestä huolimatta todettiin investointi kannattavaksi. Takaisinmaksuajaksi on arvioitu noin 12 vuotta, kun tuotannosta valtaosa pystytään käyttämään itse. Mikäli mittaroinnin netotus oman kulutuksen ja tuotannon välillä onnistuisi, tekisi se tuotannosta vielä kannattavampaa. Järjestelmä on nyt mitoitettu niin, että mahdollisimman suuri osa tuotannosta saadaan kulutettua tilalla.

Moni pitää aurinkosähköjärjestelmiä huonosti tuottavina sijoituksina, mutta verrattuna esimerkiksi tiheään auton vaihtamiseen tai maatilan koneiden uusimiseen (esim. puimurit), tasaisesti tuottava aurinkopaneelisto kuitenkin maksaa itsensä takaisin.

Hankinnalla on ollut myös yhteisöllinen vaikutus: aurinkopaneelit ovat herättäneet huomattavan paljon positiivista kiinnostusta, ja toiveena olisi että esimerkkiä näyttämällä myös muut innostuisivat investoimaan aurinkosähköön. Näkyvät aurinkosähköjärjestelmät myös auttavat osaltaan luomaan positiivista identiteettiä Hinku-kunnalle.

Kohde esillä mediassa:

http://yle.fi/uutiset/aurinkoenergia_valtaa_alaa_hinku-kunnissa/7407137

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.