Älyä jätehuoltoon Jyväskylän Kankaalla

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa asutaan, työskennellään, opiskellaan ja viihdytään. Kankaan alueella kokeillaan uusia jätehuollon ratkaisuja, joissa moderni teknologia tukee ympäristötavoitteita. Samalla viedään eteenpäin jätehuollon viestintää ja logistiikkaa.

Twiittaava roskis kannustaa lajittelemaan

Kankaan jätehuolto perustuu alueelliseen syväkeräykseen. Jäteastioihin tulee älykäs lukitus, jonka perusteella voidaan seurata asuntokohtaisesti jäteastioilla käymistä ja niiden täyttöastetta. Uusi järjestelmä kannustaa asukkaita vähentämään jätteen määrää ja lajittelemaan. Roskis voi vaikkapa twiitata ja kertoa olevansa täynnä.

Hankkeen aikana kehitetään jätteen määrän mittauksen menetelmä sekä laskutusjärjestelmä, joka perustuu tuotettuihin jätemääriin. Ainakin seka- ja biojätteen laskutus voisi perustua jäteastialla käyntien määrään. Uudenlaista laskutusta testataan pelillistämisen avulla.

Kankaan suunnittelussa ja toteutuksessa vanhojen kaavojen tilalle vaihtuvat uudet oivallukset ja viisaat ratkaisut, alueen mielenkiintoista historiaa unohtamatta. Vuonna 2040 Kankaalla kaavaillaan asuvan yli 5000 ja työskentelevän 2101 ihmistä.

Osahankkeen toteutusaikataulu: 2016 – syksy 2019

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön verkostopäällikkö Tanja Oksa, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Pilotti on osa EU-Life Circwaste -hankekokonaisuutta, jota koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE:

Roskis voi vaikkapa twiitata ja kertoa olevansa täynnä.

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
  • Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vasatuussa.

Luokittelut

Loikkaajan sektori

Jätä kommentti