Älykäs katuvalojen ohjausjärjestelmä säästää sähköä Espoossa

Espoon Otaniemessä oleva pilottikohde käsittää kymmenen LED-katuvalon ohjauksen kevyen liikenteen väylällä. Järjestelmä pitää valaisimet himmennettynä, kun väylä on tyhjä. Kun liiketunnistin havaitsee lähestyvän liikkujan, kirkastuvat lähimmät lamput täydelle teholle. Näin liikkujan näkökulmasta väylä pysyy hyvin valaistuna, ja turha sähkönkulutus vähenee himmennyksen ansiosta. Lumine on pilottikohteissaan saavuttanut energiankulutuksessa 65-85 % säästön, keskimäärin 70 %.

Liiketunnistin ja ohjausyksikkö on kiinnitetty valotolppaan

Valaisinkohtaiset liiketunnistin-/ohjausyksiköt ovat langattomasti yhteydessä toisiinsa. Järjestelmän ohjaus ja seuranta onnistuu internet-palvelun kautta, ja myös vikaraportointi hajonneista lampuista tapahtuu tätä kautta, jolloin erillisiä tarkistuskierroksia ei tarvita. Sähkönsäästön ja seurantapalvelun lisäksi järjestelmän etuina on myös lamppujen elinkaaren pidentäminen kuormituksen vähenemisen takia sekä valosaasteen vähentäminen.

Väylällä liikkujan näkökulmasta valaistus on asianmukainen.

Väylällä liikkujan näkökulmasta järjestelmä toimii erinomaisesti. Satunnainen kulkija ei huomaa himmennystä lainkaan, vaan tie vaikuttaa asianmukaisesti valaistulta. Vasta sivummalta pidemmän aikaa tarkkailemalla huomaa, että valot tosiaan himmenevät kun tiellä ei ole liikkujia. Koska valot eivät sammu kokonaan, väylä ei näytä pimeältä tyhjänäkään. Pilottikohde Otaniemessä on ollut ongelmitta käytössä heinäkuusta 2014 lähtien.

Toimijat & hankkeet

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Jätä kommentti