Älykäs katuvalojen ohjausjärjestelmä säästää sähköä Espoossa

Espoon Otaniemessä oleva pilottikohde käsittää kymmenen LED-katuvalon ohjauksen kevyen liikenteen väylällä. Järjestelmä pitää valaisimet himmennettynä, kun väylä on tyhjä. Kun liiketunnistin havaitsee lähestyvän liikkujan, kirkastuvat lähimmät lamput täydelle teholle. Näin liikkujan näkökulmasta väylä pysyy hyvin valaistuna, ja turha sähkönkulutus vähenee himmennyksen ansiosta. Lumine on pilottikohteissaan saavuttanut energiankulutuksessa 65-85 % säästön, keskimäärin 70 %.

Liiketunnistin ja ohjausyksikkö on kiinnitetty valotolppaan

Valaisinkohtaiset liiketunnistin-/ohjausyksiköt ovat langattomasti yhteydessä toisiinsa. Järjestelmän ohjaus ja seuranta onnistuu internet-palvelun kautta, ja myös vikaraportointi hajonneista lampuista tapahtuu tätä kautta, jolloin erillisiä tarkistuskierroksia ei tarvita. Sähkönsäästön ja seurantapalvelun lisäksi järjestelmän etuina on myös lamppujen elinkaaren pidentäminen kuormituksen vähenemisen takia sekä valosaasteen vähentäminen.

Väylällä liikkujan näkökulmasta valaistus on asianmukainen.

Väylällä liikkujan näkökulmasta järjestelmä toimii erinomaisesti. Satunnainen kulkija ei huomaa himmennystä lainkaan, vaan tie vaikuttaa asianmukaisesti valaistulta. Vasta sivummalta pidemmän aikaa tarkkailemalla huomaa, että valot tosiaan himmenevät kun tiellä ei ole liikkujia. Koska valot eivät sammu kokonaan, väylä ei näytä pimeältä tyhjänäkään. Pilottikohde Otaniemessä on ollut ongelmitta käytössä heinäkuusta 2014 lähtien.

Luokitukset

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.