Asunto Oy Villagatan – Taloyhtiön ekoteko: öljystä maalämpöön Hinku‑teko 4/2013

Huhtikuussa 2013 on valittu parhaaksi HINKU-teoksi Raaseporissa toteutettu ilmastoteko. Palkinto menee nyt ensimmäistä kertaa alkuperäisten viiden HINKU-kunnan ulkopuolelle. Huhtikuun parhaaksi on valittu Asunto Oy Villagatanin siirtyminen öljystä maalämpöön. Kuten edellisenkin kuukauden HINKUteko, myös tämä kuukausi osoittaa kuinka taloyhtiöt ovat kyllästyneet kalliiseen ja päästöjä aiheuttavaan öljyyn.

Villagatanilla öljykattilat olivat vielä melko uudet, sillä talot on rakennettu vuonna 2004, mutta se ei kallista öljyn hintaa laske. Teko onkin omiaan osoittamaan, kuinka uudenkin öljykattilan tuottama lämpö kannattaa vaihtaa edulliseen uusiutuvaan energiaan. Villagatanilla öljy jäi vielä varatehoksi, mikä hieman pienentää päästövähennystä sekä lisää energiakuluja, mutta pienentää investointitarvetta ja tekee sikäli investoinnin helpommaksi.

Takaisinmaksuaika on saatu puristettua vain neljään vuoteen mikä tarkoittaa sitä, että investointi on ollut todella kannattava. Vielä kun huomioidaan ikään kuin kaupan päälle saatu jäähdytys ja asuntojen arvonnousu sekä vähentynyt huollon tarve ei päätöstä varmastikaan jouduta katumaan.

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan asiasanat

Jätä kommentti