Biokaasun tuotanto ja käyttö liikennepolttoaineena Laukaassa

Biokaasun tankkausasema

Kohteen kuvaus: Maidontuotantotila, jossa lypsylehmiä noin 40 ja saman verran nuorta karjaa. 50 ha omaa peltoa ja noin 10 ha vuokrattua.

Toimenpiteiden kuvaus: Biokaasulaitos, jossa biokaasureaktori 1000 m3 ja jälkikaasuallas 1500 m3. Materiaaleina lietelanta, kasvibiomassa ja elintarviketeollisuuden jätteet. Maksimituotanto on 3,5-4,0 GWh/a. Biokaasua käytetään yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä myydään liikennepolttoaineena. Vuonna 2002 otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen biokaasuauto. Nykyisin laitos tuottaa polttoaineen noin 200:lle normaalikäytössä (20 000 km/ vuosi) olevalle autolle, yhteensä kaasua myydään 6500 kg/ kk, joka vastaa 10 000 l bensiiniä. 1kg kaasua sisältää noin 15 kWh energiaa.  1 ha peltoa energiakasvituotannossa ruokkisi kahden auton jatkuvan polttoainetarpeen.

Yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa keskimääräinen teho on 25 kW sähköä ja 50 kW lämpöä. Generaattoria ajetaan kesällä 4-5 tuntia ja talviaikaan noin 12 tuntia vuorokaudessa. Syntyneellä lämmöllä lämmitetään useampaa rakennusta. Myös vilja kuivataan biokaasulla, 100 kW polttimella, noin 30-40 tuntia. Biokaasuteknologia on suunniteltu itse ja myöhemmin kaupallistettu.

Energiankäytön vähenemä: 10 000 l bensiiniä/kk myydyn liikennebiokaasun osalta

Investointikulut (€): muutama sata tuhatta euroa

Takaisinmaksuaika (a): yleensä vastaavissa 6-7 vuotta, tässä tapauksessa mahdotonta laskea.

Tiedon saanti: Nykyisin tietoa on hyvin saatavilla.

Tutustumiskäyntimahdollisuus ja muu materiaali: Tutustumiskäyntejä voidaan järjestää potentiaalisille asiakkaille, muille pientä korvausta vastaan, 60-100 €/ kierros. Materiaaleja saa sähköpostilla.

Lisätietoja & yhteystiedot:

Metener Oy – verkkosivut

Yle.fi – Joutoheinässä on miljardin euron mahdollisuus – biokaasupioneeri taistelee uusiutuvalla energialla ilmastonmuutosta vastaan

Moottori.fi – Laitetaanko tankki täyteen?

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan asiasanat

Jätä kommentti