Öljylämmityksestä ilmakiertoiseen hakelämmitykseen kasvihuoneessa Kuhmoisissa Hinku‑teko 4/2012

Kuhmoisten kunnan alueen ilmastoteoista HINKU-raati valitsi kuukauden HINKU-teoksi Petri Lehmussaaren kasvihuoneen lämmitysjärjestelmän vaihtamisen kevyestä polttoöljystä hakkeelle. Raadin vakuutti etenkin suuret päästövähennykset. Päästöt vähenivät noin 20 öljylämmitteisen omakotitalon verran vuositasolla. Samalla kotimaisten kasvihuonekurkkujen hiilijalanjälki putosi merkittävästi, jolloin ilmastotietoisen kuluttajan ei ole enää suosittava Etelä-Euroopassa kasvatettuja vihanneksia. Myös kustannussäästöt ovat toimenpiteessä merkittävät ja teko maksaakin itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Petri Lehmussaaren hakelämmitteisessä kasvihuoneessa kasvatetaan kirsikkatomaatteja ja kurkkuja.

Kasvihuoneiden lämmitys vaihdettiin kustannussyistä kevyeltä polttoöljyltä hakkeelle. Kattilan koko on 500 kW. Lämmönjako on toteutettu ilmakiertoisena. Kasvihuoneissa ei ole keinotekoista valoa, joten kurkkuja ja kirsikkatomaatteja kasvatetaan helmikuun puolesta välistä marraskuun alkuun.

Investointi maksoi kanaaleineen ja veroineen noin 100 000 €. Avustusta tästä saatiin 35 %. Tukihakemusten kanssa on oltava ajoissa liikkeellä, koska paperisota on kova ja kestää pitkään. Vähintään vuosi etukäteen olisi hyvä alkaa ottaa selvää hakupäivämääristä ja muista.

Toimijat & hankkeet

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan asiasanat

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.
Siirry työkalupalkkiin