Jyväskylän Kankaan yhteiskäyttöautot kulkevat biokaasulla

Resurssiviisaalla Kankaan alueella on käytössä biokaasulla toimivia yhteiskäyttöautoja. Yhteiskäyttöautoilu säästää resursseja, sillä suomalaisten yksityisautot ovat käyttämättöminä keskimäärin 90 % ajasta. Biokaasu taas on uusiutuva ja vähäpäästöinen polttoaine, jota tuotetaan Jyväskylän alueella paikallisesti keskisuomalaisista jätteistä.

Kankaan biokaasuauto. Kuva: Tanja Oksa

Yhteiskäyttöautoilu tukee kestävää liikkumista, ja sitä tullaan jatkossa linkittämään vahvemmin Jyväskylän keskusta-alueen täydennysrakentamiseen. Kangas toimii Jyväskylässä yhteiskäyttöautojen pilottikohteena. Alueella on kaksi yhteiskäyttöautoa, jotka ovat niin yritysten, alueen asukkaiden kuin vapaasti kaikkien kaupunkilaisten vuokrattavissa. Autojen vuokraus ja maksaminen tapahtuu helposti verkossa ja auton ovien avaaminen ja lukitseminen hoituu kännykän avulla. Autojen tankkaus onnistuu paikallisella biokaasulla esimerkiksi Kankaan kupeessa sijaitsevalta Mustankorkean Seppälän biokaasun tankkausasemalta. Kaasutankin lisäksi autoissa on bensatankki. Biokaasu kuuluu autojen hintaan, mutta bensasta käyttäjä maksaa erikseen.

Riskinä yhteiskäyttöautoissa on, että se korvaisi julkisen liikenteen käyttöä tai kävelyä ja pyöräilyä. Kestävän liikkumisen näkökulmasta tämä ei ole tavoitteena. Riski on pieni, koska yhteiskäyttöauton käytön hinta on kuitenkin julkiseen liikenteeseen verrattuna kalliimpi.

Autojen käytön tuntihinta on 7 € ja muita kuluja ei ole.

Luokittelut

Jätä kommentti