Keskitalon puutarha Mynämäellä siirtyi hakelämmitykseen ja LED-kasvuvaloihin Hinku‑teko 4/2012

Mynämäen kunnan alueen ilmastoteoista HINKU-raati valitsi kuukauden HINKU-teoksi Keskitalon puutarhan siirtymisen raskaasta polttoöljystä hakkeelle.

Hakelaitos tuottaa lämpöä kasvihuoneiden tarpeisiin

Toimenpide on HINKU-teko aidoimmillaan, sillä sen syntymisessä on ollut merkittävä vaikutus HINKU-hankkeella, joka vieraili hankkeen alkuvaiheessa puutarhalla ja kertoi vaihtoehtoisista energiamuodoista. Vierailun innoittamana alkoi Lasse Keskitalo pohtia lämmitysmuodon vaihtamista ja tämän pohdinnan seurauksena koko Mynämäen kunnan päästöt putosivat usealla prosentilla. Samalla kotimaisen kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki putosi merkittävästi, tehden siitä ilmastotietoiselle kuluttajalle kilpailukykyisen vaihtoehdon tuontitomaatteihin nähden.

Hakelämpö on selkeästi raskasta polttoöljyä halvempaa. LEDeillä kasveille voidaan tarjota normaalia valaistusta paremmin niiden tarvitsemat valon aallonpituudet, jolloin energiankulutus vähintään puoliutuu ja sato paranee.  Raskasta polttoöljyä säästyy vuosittain 600 000 kg. Kokeilussa on myös LED-valaistus perinteisen suurpainenatriumin tilalle. Alustavien kokemusten perusteella vähentää sähkön kulutusta 50-80 % ja parantaa satoa.

LED-valaistus parantaa energiatehokkuutta ja satoa, kun kasvit saavat juuri tarvitsemiansa aallonpituuksia

Juttu ollut myös Seitsemän uutisissa, Huomenta Suomessa ja Turun sanomissa.

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Jätä kommentti