Uusiutuvan energian pioneeri Valto Rantamäen kotona on 12 aurinkokeräintä ja ledivalaistus Hinku‑teko 5/2017

Kuvassa vasemmalla ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi ja oikealla palkittu Valto Rantamäki

Toukokuun Hinku-teon palkinnonsaajaksi on valittu porilainen Valto Rantamäki. Palkinto myönnettiin päästöjen vähentämisestä ja tiedon jakamisesta. Palkinto ojennettiin Valto Rantamäelle hänen kotonaan järjestetyn Energiakävely-tapahtuman yhteydessä. Palkinnon ojensi Porin kaupungin ymmpäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

– Porin Pietniemessä asuva uusiutuvan energian sekä energiansäästön innokas kokeilija on avoin ja avulias uusiutuvan energian puolestapuhuja, joka ottaa mielellään vastaan aiheesta kiinnostuneita kotiinsa ja esittelee taloaan ja energiantuotantoratkaisujaan. Kokemusperäinen tieto on monelle aurinkoenergiaratkaisuja miettivälle ensiarvoisen tärkeää ja tätä tietoa Rantamäki jakaa auliisti esimerkiksi Energiakävely-tapahtumissa, kertoo Porin kaupungin energiainsinööri Marjo Kekki.

Rantamäen rakennustekniset ratkaisut ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät sähkön- ja lämmöntuotantotavat ovat valtakunnallisestikin edistyksellisiä. Aurinkosähköä, jota tuotetaan noin 3 kWp:n järjestelmällä, varastoidaan akkuihin. Lisäksi rakennuksesta löytyy 5 kW:n tuulivoimala.

Rantamäen talo liitettiin valtakunnan sähköverkkoon vasta parisen vuotta sitten.Marjo Kekki, Porin kaupungin energiainsinööri

– Rantamäen talo liitettiin valtakunnan sähköverkkoon vasta parisen vuotta sitten. Sitä ennen sähkö tuotettiin pelkästään aurinkopaneeleilla ja tuulivoimalalla. Tosin talviaikana sähköä saatiin ”lainaksi” naapurilta jatkojohdolla. Lämpöä Rantamäille tuottaa 12 aurinkokeräimen lisäksi puukattila, kuvailee Kekki.

Talon rakennustekniset ratkaisut ovat energiatehokkaita, muun muassa valaistus on toteutettu kokonaan ledeillä. Valaistus on toteutettu 12 voltin järjestelmällä.

– Talon rakennus- ja suunnitteluvaiheessa on huomioitu aurinkoenergian aktiivinen ja passiivinen hyödyntämismahdollisuus. Käytetyt ratkaisut aurinkosähkön ja -lämmön tuottamiseksi ovat persoonallisia, mutta toimivia, toteaa Kekki.

Yleensä lämpöä keräävät aurinkokeräimet ja sähköä tuottavat aurinkopaneelit neuvotaan asentamaan 45 asteen kulmaan kesäauringonsäteilyn tehokkaan keräämisen vuoksi, mutta Rantamäen kotona ne on asennettu lähes pystysuoraan talviaikaisen matalalta paistavan auringon saannin maksimoimiseksi. Aurinkolämmönkeräysjärjestelmä on kesäaikaiseen auringon säteilyyn nähden ylimitoitettu pinta-alaltaan, mutta ylituotannolta suojaa rakennuksen lippa, jolloin keräimien tuotto ei ylitä kulutusta.

Lisätietoa:

Luokitukset

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.