Siirry työkalupalkkiin

Lappeenrannan kaupungin vähäpäästöiset yhteiskäyttöautot vähentävät kakkosauton tarvetta Hinku‑teko 1/2018

Tutkimusten mukaan henkilöauto on parkkeerattuna keskimäärin 95 prosenttia ajasta. Lappeenrannan kaupunki päätti tehostaa omistamiensa autojen käyttöä ja vähentää liikenteen päästöjä ottamalla yhteiskäyttöiset sähköautot käyttöön keväällä 2018.

Yhteiskäytössä olevat sähköautot Kuva: Lappeenrannan kaupunki

Yhteiskäyttöön tarkoitettuja sähköautoja on yhteensä neljä. Virka-aikana ne ovat pääosin kaupungin omien yksiköiden käytössä, mutta virka-ajan ulkopuolella eli arkipäivinä välillä 17.00-08.00 sekä viikonloppuisin niitä voivat vuokrata alueen yritykset, asukkaat ja matkailijat. Ajoneuvopalvelu korvaa kokonaan Lappeenrannan kaupungin omistuksessa olevat ajoneuvot.  Tällaisella järjestelyllä kaupungin autot ovat resurssitehokkaassa käytössä eivätkä seiso käyttämättömänä silloin, kun kaupungin työntekijät eivät niitä tarvitse. Lappeenrannan kaupungin tavoite on, että yhteiskäyttöautojen määrä moninkertaistuu lähivuosina.

Palvelun lanseeraus ei sujunut aivan ongelmitta. Kun Lappeenrannan kaupunki aloitti syksyllä 2016 keskustelut yhteiskäyttöisten sähköautojen hankinnasta, sopiva palvelu puuttui vielä markkinoilta. Vuoden päästä hankinnassa päästiin jo niin pitkälle, että palveluntarjoajat voitiin kilpailuttaa. Kilpailutus jouduttiin keskeyttämään, koska kaupunki halusi käydä tarkempia keskusteluja palveluntarjoajien kanssa. Vuosien 2017-18 vaihteessa kilpailutus voitiin käynnistää uudelleen ja voittajaksi valikoitui paikallinen AR Rent Oy. Kolmen vuoden sopimuksen hinta on enintään 77 630 euroa, mutta kaupungin kuukausihinta laskee autojen käyttöasteen noustessa.

Hankintaprosessi oli pitkä, mutta olemme hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. Varsinaisessa palvelun käyttöönotossa tai käytössä ei ole ollut yllätyksiä.Ilmastokoordinaattori Petri Kero, Lappeenrannan kaupunki

Kaupungille erityisesti ilahduttava asia on ollut palvelun ja autojen käytön helppous. Käytännön vuokraamispalvelusta huolehtii Hertz Car Sharing. Kaupungintalon paikoitusalueelta löytyviä autoja voi vuokrata rekisteröitymällä palveluun mobiilisovelluksen tai nettisivuston kautta. Lukituksen avauksen voi tehdä matkapuhelimella tai Hertzin kortilla. Vuokrattavat autot ovat Renault Zoe Z.E. 40-merkkisiä täyssähköautoja. Täydellä latauksella voi ajaa kesällä noin 250 kilometriä ja talvella noin 200 kilometriä. Videolta voit katsoa miten autojen vuokraaminen käytännössä tapahtuu.

Vuotuisia säästöjä kaupunki ei ole vielä laskenut, mutta tuloksia tarkastellaan, kun palvelu on ollut käytössä vuoden ajan. Oletuksena kuitenkin on, että palvelulla on mahdollista saada merkittäviä säästöjä niin taloudellisesti kuin päästöjenkin kannalta.

Lappeenrannan kaupungin sähköautojen yhteiskäyttöpalvelu palkittiin HINKU-tekona tammikuussa 2018.

Lisätietoja:

Yhteiskäyttöautojen vuokraaminen (Lappeenrannan kaupunki)

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Greenreality Network.
Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Lappeenranta.

Luokittelut

Loikkaajan sektori

Jätä kommentti

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work