Omakotitalon öljykattilan korvaaminen maalämpöpumpulla Padasjoella

Voimakas öljyn hinnan nousu ja valtiovallan verokohtelu fossiilisilla polttoaineilla lämmittäville oli motivaationa öljykattilan korvaamiseen uutta invertteritekniikkaa hyödyntävällä täystehopumpulla.

Maalämpöpumpun tilaussopimus tehtiin yhden toimittajan kanssa ”avaimet käteen” periaatteella. Tämä siksi, että mahdollisessa ongelmatapauksessa ei tarvitsisi kuunnella syiden vierittämistä urakoitsijalta toiselle.

160 metrin syvyinen reikä Koiravuoren kallioon syntyi puolessatoista työpäivässä, ja urakoitsija siisti jälkensä huolella. Viikon kuluttua toinen porukka asensi keruuputkiston kaivoon ja toi putkien päät entiseen pannuhuoneeseen. Sitten tuli loppuasennusporukka pariksi päiväksi, ja 12.5.2010 alkoi lämpöä tulla maaperästä.

Energiakulut ovat pudonneet kolmasosaan aiemmasta. Olenkin pohtinut, kuinka on mahdollista, että talomme on kuluttanut lämpöenergiaa ”vähemmän”, kuin aiemman öljynkulutuksen perusteella on tuotettu? Johtopäätös on se, että X11-maalämpöjärjestelmän sisältämä automatiikka toimii erittäin tarkasti, ja tuottaa juuri tarvittavan lämpömäärän lähes optimaalisesti. Sisälämpötilana on 21 astetta. Aiemmin säätönä oli käsisäätöinen shuntti ja huonekohtaiset patteritermostaatit.

Paljon on hukattu vuosien varrella lämpöä ”harakoille”!

Nyt maalämpöaikana koko talon sähkönkulutus 10227 kWh/v – lämpöpumpun kulutus 6914 kWh/v = 3313 kWh/v taloussähköä!! Johtopäätelmä on selkeä: vanha öljypoltin ja kiertovesipumppu ovat melkoisia sähkörosvoja, joten niiden kulujen poisjäännistä aiheutuvaa säästöä maalämpöön siirryttäessä ei kannata jättää huomiotta!

Puolet taloussähkön kokonaissäästöstä (2200 kWh/v) saatiin aikaan mm. kylmälaitteiden ja keittiökoneiden uusimisella. Valaistus on jo pitkään tuotettu energiansäästölampuilla. Maalämpö on edullisilla käyttökustannuksilla varsin hyvä vaihtoehto vahassakin patteritalossa, ja hyöty sen kuin lisääntyy, kun kaikki säästöä tuovat kohdat laitetaan viivan päälle.

Luokitukset

Loikan asiasanat

Jätä kommentti