Orion: Hönkähöyry hyödyksi

Ari Koskela, Oulun Fermion. Kuva: Mikko Törmänen

Orion-konserniin kuuluvassa Fermionin tehtaassa Oulussa, toteutettiin investointi, jossa aiemmin hyödyntämätön hönkähöyry käytetään nyt kiinteistön lämmitykseen. Hukkalämmön talteenotto kuuluu lääkekonsernin energiatyön painopisteisiin. Energiatehokkuussopimukseen liittyneen Fermionin tehtaan ratkaisu on voittanut Vuoden Energianerokas -tunnustuksen vuonna 2019.

Lääkeaineiden valmistuksessa käytetään runsaasti höyryä ja vaikka tuotantoprosessissa osa höyrystä kiertää ja se käytetään uudelleen, lauhteesta vapautuvaa hönkähöyryä ei kierrätetty. Ajatus hönkähöyryn hyödyntämisestä lähti tuotantolaitoksissa tehdyistä energiakatselmuksista.

Aiemmin hukkalämpö meni kirjaimellisesti harakoille. Investoinnin myötä se voidaan hyödyntää käytännössä sataprosenttisesti kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen.Timo Meri, Energiatehokkuspäällikkö, Orion

Investoinnin jälkeen kiinteistössä tarvittava lämpöenergia on saatu täysin hönkähöyrystä. Järjestelmän kokonaissäästöpotentiaali on yli 415 MWh vuodessa. Hiilidioksidipäästöjen arvioidaan vähenevän 42 700 kiloa vuodessa. Laaditun kustannusarvion mukaan järjestelmän takaisinmaksuaika on vain noin 3,4 vuotta. Lämmön talteenoton säästö ja hyödyt ovat osoittautuneet odotettua suuremmiksi.

Vuoden Energianerokas -tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Kilpailun tuomariston mielestä toimenpide on loistava esimerkki hankkeesta, jonka avulla teollisuudessa on edelleen mahdollista löytää hyviä ja kannattavia energiatehokkuustoimia. Ylijäämälämmön hyödyntäminen on ajankohtaista monella teollisuuden alalla ja sillä on merkittävä rooli valtakunnallisen energiatehokkuuden parantamisessa ja päästöjen vähentämisessä.

Alkuperäisen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan energiatehokkuussopimusten sivuilta:

https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/orion-honkahoyryn-talteenotto-onnistui-yli-odotusten/

Mitä ovat energiatehokkuussopimukset?

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa. Sopimustoiminta kattaa noin 60 % Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Mukana on satoja yrityksiä tuhansine toimipaikkoineen ja yli 100 kuntaa ja kuntayhtymää, jotka ovat sitoutuneet sopimusten energiatehokkuustavoitteisiin. Kuluva sopimuskausi ovat voimassa vuoteen 2025 asti.

Lisätietoja: https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/

 

Luokitukset

Loikkaajan sektori

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Motiva.

Jätä kommentti