Pohjois-Karjalaan hankittiin 40 aurinkosähköjärjestelmää yhteishankinnan avulla

Kotitaloudet ja yritykset kimpassa

Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hanke toteutti aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinnan kotitalouksille ja yrityksille Pohjois-Karjalan HINKU-kunnissa. Syksyllä 2016 käynnistyneessä kimppahankinnassa kilpailutettiin kolme eri järjestelmäkokovaihtoehtoa avaimet käteen periaatteella.

Yksi yhteishankinnan aurinkosähköjärjestelmistä. Kuva: Erno Nykänen

”Tarkoituksena oli tehdä hankinnasta mahdollisimman helppo ja saada hintaetua tilaajille tilauskoon kasvaessa. Asennukset pääsivät käynnistymään huhtikuussa, vaikka talvi ei vielä silloinkaan ollut otettaan hellittänyt”, kuvailee projektipäällikkö Anniina Kontiokorpi Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Alkuvaiheessa mukaan lähti 36 rohkeaa kiinteistön omistajaa: Joensuusta (12), Kiteeltä (4), Kontiolahdelta (2), Lieksasta (2), Liperistä (4), Nurmeksesta (3), Outokummusta (1), Tohmajärveltä (5) sekä Valtimolta (2). Kilpailutettu asennusteho oli noin 120 kWp. Kilpailutuksen voitti LEM-KEM Oy.

”Yhteishankinnasta tuli paljon kyselyjä vielä alkuvuoden ja kevään aikana. Hankintaan pääsi mukaan toukokuun loppuun asti ja kaikkiaan mukaan lähti neljäkymmentäyksi kiinteistöä”, kertoo tutkija Anna-Maria Rauhala Suomen ympäristökeskus SYKEstä.

Nyt voidaan jo nähdä, että puolueettomalle asiantuntija-avulle ja kilpailutukselle oli tarve, vaikka aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on ilman erillistä yhteishankintaakin merkittävässä kasvussa. Mukaan lähteneet saivat arviolta noin 30 % hintaedun keskimääräisiin markkinahintoihin verrattuna. Aurinkovoimala on investointi, joka tulee olemaan kiinteä osa kiinteistöä vuosikymmeniä.

Kannattavammin raha makaa katolla kuin nollakorkoisella tilillä. Aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa ja samaan aikaan pienentävät kesän sähkölaskua.Anna-Maria Rauhala, SYKE

”Saavutimme yhteishankinnan tavoitteet ja saimme Pohjois-Karjalaan lisää hajautettua, uusiutuvaa energiaa”, päättää Kontiokorpi.

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Finnish Sustainable Communities.
Loikka-arkisto hankkeelle EconomisE – kiinteistöjen ilmastopäästöt alas.
Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto toimijalle Suomen ympäristökeskus (SYKE).
Loikka-arkisto kunnalle Joensuu.
  • Tämän sivuston sisältö edustaa ainoastaan EconomisE-projektin näkemyksiä. EASME / Euroopan komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.

Luokittelut

Loikkaajan sektori

Jätä kommentti