Tampere: Kaukojäähdytysverkon hukkalämpö lämmittää maauimalaa

Kalevan maauimala Kuva: Tampereen kaupunki

Kalevan maauimala Tampereella lämpenee kaukojäähdytysverkon hukkalämmöllä.  Energiatehokkuussopimukseen liittyneen Tampereen kaupungin maauimalan ratkaisu on voittanut Vuoden Energianerokas -tunnustuksen vuonna 2019.

Ratkaisussa hyödynnetään Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytysverkkoa jossa kiertävä kylmä vesi viilentää keskusta-alueen kiinteistöjä. Jäähdytysprosessissa lämmennyt vesi johdetaan maauimalan lämpöpumpulle, joka lämmittää suihku – ja allasvettä. Tämä edistyksellinen kiertoratkaisu vähentää energiantuotantoa.

Idea uudenlaisesta energian kierrätyksestä on sinänsä yksinkertainen, mutta se vaati kuitenkin poikkeamista perinteisistä ajattelutavoista ja toimintamalleista.Timo Heikkilä, tuotepäällikkö, Tampereen Sähkölaitos Oy

Ratkaisu on kustannustehokas, sillä talvella maauimalan ollessa suljettuna, sama lämpöpumppu lämmittää viereistää uimahallia.

Vuoden Energianerokas -tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Kilpailun tuomariston mielestä hanke on erinomainen ja innostava esimerkki kaupunkien uusista energiaratkaisuista ja toimijoiden välisestä yhteistyöstä.

Alkuperäisen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan energiatehokkuussopimusten sivuilta:

https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/tampere-maauimala-lampenee-kaukojaahdytysverkon-hukkalammolla/

Mitä ovat energiatehokkuussopimukset?

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa. Sopimustoiminta kattaa noin 60 % Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Mukana on satoja yrityksiä tuhansine toimipaikkoineen ja yli 100 kuntaa ja kuntayhtymää, jotka ovat sitoutuneet sopimusten energiatehokkuustavoitteisiin. Kuluva sopimuskausi ovat voimassa vuoteen 2025 asti.

Lisätietoja: https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Motiva.

Luokittelut

Loikkaajan sektori

Jätä kommentti