Ohjeet

Mikä on Energia- ja materiaaliloikka?

Energia- ja materiaaliloikka on Suomen ympäristökeskus SYKEn tarjoama ja ylläpitämä alusta hyvien ilmasto- ja kiertotalouskäytäntöjen – eli loikkien tai loikkaesimerkkien – levittämiseksi. Se on avoin, puolueeton ja hankkeista riippumaton palvelu kaikille toimijoille: kunnille, järjestöille, asukkaille, yrityksille, seurakunnille, tutkimushankkeille jne.

Palvelun tarkoituksena on koota hyvät käytännöt yhteen palveluun siten, että eri toimijoiden ei tarvitsisi käyttää resursseja omien erillispalveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon. Toimijat voivat lisätä loikkiensa yhteyteen omat logonsa, ja kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus näyttää haluamansa sisällöt myös omissa verkkopalveluissaan sekä jakaa sisältöjään sosiaalisen median kanavissa.

Mitä hyötyä palvelusta on?

Palveluun lisätyt loikat voivat saavuttaa laajan yleisön SYKEn kunta- ja yhteistyökumppaniverkostojen kautta. SYKE on aktiivinen mm. medioiden, ministeriöiden, Hinku-, Fisu- ja Circwaste -verkostojen sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkijayhteisöjen suuntaan. Tavoitteenamme on rakentaa hiilineutraalia kiertotaloutta yhdessä.

Parhaimmillaan toisille jaettu hyvä käytäntö monistuu ja vaikeuksista välitetty tieto auttaa muita ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia. Yrityksille palvelu on oiva mahdollisuus jakaa tietoa referenssikohteistaan.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Energia- ja materiaaliloikka on avoin palvelu kaikille toimijoille: kunnille, järjestöille, asukkaille, yrityksille, seurakunnille, tutkimushankkeille jne.

Pitääkö palveluun rekisteröityä?

Energia- ja materiaaliloikka -palvelun hyviä käytäntöjä voi selata ja lukea kirjautumatta, mutta sisällön tuottamista varten on rekisteröidyttävä käyttäjäksi yläreunan ”Rekisteröidy” -linkistä tai osoitteessa: www.energialoikka.fi/rekisteroidy.

Jos aiot lisätä palveluun loikkia yrityksen tai muun yhteisön puolesta, on suositeltavaa tehdä tunnus yrityksen nimellä tai lyhenteellä. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskus SYKEn tuottamat loikat julkaisee käyttäjä SYKE.

Miten selaan hyviä käytäntöjä?

Palvelun tärkein sisältö on toteutetuista hyvistä käytännöistä kertovat energia- ja materiaaliloikkaesimerkit. Helpoiten alkuun pääsee siirtymällä suoraan Energialoikkiin tai Materiaaliloikkiin.

Loikkia voi selata myös:

Miten lisään loikan palveluun?

Kun sinulla on tarvittavat oikeudet uusien loikkien lisäämiseen, palvelun yläreunassa näkyy ”+ Uusi” – linkki, jota klikkaamalla pääset syöttämään loikkasi tiedot. Valinta avaa ”Lisää uusi artikkeli” -lomakkeen, jossa on omat kentät loikan otsikolle, kategorialle, kuvaustekstille, sijainnille, asiasanoille ja erilaisille loikkaa kuvaaville suureille. Suurin osa kentistä on valinnaisia, ja ne voi jättää tyhjäksi, jos tietoa ei ole. Kenttiä voi myös täydentää myöhemmin. Huomioi merkkimäärät ja muista lisätä loikkaasi (mieluiten vaakamuotoinen) kuva kuvaajatietoineen.

Kategoriat-valinta saattaa vaikuttaa esitettäviin kenttiin. Esimerkiksi vuosittaista energiansäästöä kysytään vain, jos loikka on liitetty kategoriaan Energialoikka. Vastaavasti Materiaaliloikille voi syöttää tietoja jätemäärien vähenemisestä.

Minkälainen on hyvä loikkakuvaus?

Hyvä loikkakuvaus on konkreettinen ja tekijänsä näköinen. Kerro loikan perustiedot: mitä tehtiin, miksi, ketkä olivat tekemässä, mitä saatiin aikaan. Kerro myös tunteista ja tunnelmista, oliko joku vaikeaa, tapahtuiko yllätyksiä, mikä tuotti iloa – tarinat kiinnostavat ja saat loikallesi enemmän yleisöjä.

Laita loikkaan aina yksi tai useampi kuva, videot ja infografiikka ovat plussaa! Kuvat voivat olla itse kohteesta tai investoinnista, mutta lisäksi kannattaa laittaa kuvia tekijöistä ja tekemisestä – nämä leviävät somessa hyvin. Samoin video voi olla kertomus tekemisestä, mutta myös tekijöistä. Aivan lyhytkin tunnelmapala on hyvä. Koukuta katsojat räväkkäällä alulla ja säästä yksityiskohdat loikkakuvauksen tekstiin.

Miten voin laskea energia-, materiaali- ja päästösäästöt?

On iso plussa, jos loikastasi on numerotietoa, esim. investoinnin suuruus, takaisinmaksuaika ja vuotuinen säästö. Ilmoita ne luvut jotka sinulla on ja jos tietoa puuttuu, jätä kentät tyhjäksi. Voit halutessasi täydentää tietoja myöhemmin. Palvelu tekee automaattisesti ns. loikkakortin syötettyjen tietojen perusteella. Loikkakorttia voi käyttää toimenpiteen markkinointiin.

Voit perehtyä Motivan julkaisemiin yleisiin pelisääntöihin säästövaikutusten laskennasta ja dokumentoinnista (lataa pdf-ohjeen).

Miten voin jakaa loikan?

Kun olet julkaissut loikan Energia- ja materiaaliloikka -palvelussa, kerro siitä muille sosiaalisen median kanavissa. Jos haluat varmistaa, että SYKE on tietoinen loikasta ja toivot sen osallistuvan tiedon jakamiseen, käytä aihetunnisteita #energialoikka tai #materiaaliloikka sekä mainitse mahdollisuuksien mukaan SYKEn tili. SYKE on Twitterissä @SYKEinfo, Instagramissa @SYKEresearch ja Facebookissa @SYKE.fi.

Miten voin upottaa loikkia nettisivuilleni?

Voit upottaa Energia- ja materiaaliloikan sisältöjä myös omaan verkkopalveluusi loikkaliitännäisen avulla. Sivulla https://www.energialoikka.fi/loikkaupotukset voit määritellä haluamasi liitännäisen ja kopioida upotuskoodin lisättäväksi omille sivuillesi.

Esimerkiksi yritys voi laittaa omille sivuilleen upotuksen omista loikistaan tai kunta kaikista sen alueella tehdyistä loikista. Loikkaliitännäiseen voi hakea loikkia kategorian, asiasanan, sijaintikunnan tai -maakunnan, hankkeen tai toimijan perusteella.

Palautetta tai muuta kysyttävää?

Palautetta? Muuta kysyttävää? Ole yhteydessä Energia- ja materiaaliloikan ylläpitoon: oikeudet@energialoikka.fi

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.