Tuki-Areenan LED-valaistus Hinku‑teko 3/2014

Maaliskuun 2014 HINKU-teoksi on valittu Rauman uudehkon harjoitusjäähallin, Tuki-Areenan led-valaistus. Valaistuksen energiankäyttöön kiinnitettiin huomiota jo suunnitteluvaiheessa ja näin se saatiin toteutettua erittäin energiatehokkaasti. Easy LED Oy:n LED-valaisimien ottoteho on vain 122 W/kpl, kun purkaus- ja halogeenipolttimoissa ottoteho olisi vastaavasti ollut jopa 250–1000 W. Valaisimia on yhteensä 160 kappaletta. Ledit ovat myös himmennettävät, jolloin niiden ottotehoa saa pudotettua entisestään, jopa vain 27 wattiin. Esimerkiksi harjoituksissa valaistuksessa riittää puoliteho.

LED-valaisimet vähentävät myös rakennuksen lämpökuormaa. Kuva: Easy LED Oy

Pelkästään valaistuksen kuluttamassa sähkössä säästetään vuositasolla noin 5000 € rahaa ja noin 10 000 kgCO2 kasvihuonekaasupäästöjä, kun verrataan monimetallilamppuihin, joiden kulutus olisi noin 250 W/kpl, eikä oteta huomioon ledien himmennysmahdollisuuksia. Jos vertailukohdaksi otettaisiin halogeenilamput ja otettaisiin huomioon, että ledejä ei tarvitse käytettäessä pitää jatkuvasti täydellä teholla, kertaantuisi säästö moninkertaiseksi. Ledit ovat luonnollisesti pitkäikäisempiä ja tuottavat vähemmän hukkalämpöä, jolloin säästöä syntyy myös vaihtotyössä ja jäähdytyksessä.

Kiinteistön suunnittelussa on ajateltu energia-asioita muutenkin heti alusta lähtien ja tavoitteeksi otettiin pieni ympäristöjalanjälki. Esimerkiksi kiinteistöautomaatio on suunniteltu antamaan parhaat mahdollisuudet hallin monipuoliseen ja energiatehokkaaseen käyttöön ja mm. lauhdelämpö hyödynnetään tehokkaasti. Oikein hyödynnettynä näiden muiden kiinteistöteknisten ratkaisujen hyödyt tulevat olemaan investointeihin nähden jopa suuremmat kuin ledien aikaansaamat.

Toimijat & hankkeet

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "energialoikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut energialoikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "energy leap Porvoo" you will find all the energy leaps reported in the city of Porvoo.
Siirry työkalupalkkiin