Turun kaupunkipyöräjärjestelmässä on 300 ympäri vuoden käytössä olevaa Föli-fillaria

Turun kaupunkipyöräjärjestelmä Föli-fillarit ”föllärit” otettiin käyttöön keväällä 2018. Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu yhteiskäyttöön tarkoitetuista polkupyöristä ja pyöräasemista, jotka toimivat pyörien otto- ja jättöpisteinä. Föli-fillarit on tarkoitettu erityisesti lyhytaikaiseen liikkumiseen keskusta-alueella.  Pyöriä on järjestelmässä 300 kappaletta ja pyöräasemia 34 kappaletta. Näiden lisäksi on kolme lyhyemmän ajan paikallaan olevaa POP UP-asemaa. Asemaverkosto ulottuu Kupittaalta Turun satamaan saakka. Ainutlaatuisen koko järjestelmästä tekee se, että pyörät ovat käytössä ympäri vuoden. Talvikaudeksi pyöriin vaihdetaan nastarenkaat.

Jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana kapunkipyörät ovat vähentäneet kaupunkilaisten autonkäyttöä; kesällä 2018 toteutetun asiakaskyselyn perusteella 25% vastanneista kertoo käyttävänsä fölläreiden ansiosta vähemmän omaa autoaan. Kyselyn perusteella fölläreitä käyttäneet kokevat olevansa myös yleisesti ekologisempia ja virkeämpiä. Ekologisuus on huomioitu myös pyörien kuljetuksessa asemalta toiselle; pyörien siirtämiseen käytettävät autot kulkevat biokaasulla.

Kaupunkipyörät on integroitu osaksi Turun seudun joukkoliikenne Fölin palveluja. Turun kaupungin vahvana tarkoituksena on luoda Föli-fillareista pysyvä osa kaupungin liikkumisen palveluja. Taustalla on myös sitoutuminen kestävän kasvun ja hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2029 mennessä.

Föli-fillareiden käyttäjäksi voi rekisteröityä Fölin verkkosivuilla. Rekisteröitymiseen vaaditaan sähköpostiosoite, puhelinnumero ja maksukortti.

Järjestelmän tilaajana on Turun kaupunki ja kaupunkipyöräkokonaisuus on osa kestävän liikkumisen CIVITAS ECCENTRIC -hanketta.

Lisätiedot:

https://www.foli.fi/kaupunkipyorat

(kuva: https://www.turku.fi/uutinen/2019-05-16_foli-fillareista-tuli-erottamaton-osa-kaupunkikuvaa)

Luokitukset

Loikkaajan sektori

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIVITAS ECCENTRIC.

Jätä kommentti