Vihanneshävikki laatutuotteiksi

© Peter Wendt, Unspalsh

Luonnonvarakeskus kokeilee ja kehittää erilaisia tekniikoita vihanneshävikin vähentämiseksi. Tavoitteena on myös kehittää menetelmiä, joilla hyödynnetään vihannesten käsittelystä syntyviä sivutuotteita.

Hankkeessa selvitetään vihannesten sivutuotteiden määriä sekä mahdollisuuksia hyödyntää näitä tuotteita ruokateollisuudessa ja eläinten ravintona. Tavoitteena on myös vähentää arvottomien sivutuotteiden määrää. Hankkeessa selvitetään parhaita käytäntöjä sivutuotteiden varastoimis- ja jälkikäsittelyratkaisuihin, jotka täyttävät loppukäyttäjien kriteerit.

Lisäarvoa kasviperäisiin sivutuotteisiin

Kasviperäisiin sivutuotteisiin pyritään tuomaan lisäarvoa jatkojalostuksen kautta. Tällaisia esikäsittelytoimenpiteitä voivat olla muun muassa ylimääräisen veden, rasvan, proteiinin tai kuidun poistaminen tai näiden ravintoaineiden rikastuttaminen. Esikäsittely voi myös vähentää kuljetettavan massan määrää, mikä alentaa kustannuksia ja kuljetuksen aiheuttamaa pilaantumista.

Aikataulu: 2017-9/2021

Lisätietoa:

Erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, Luke, etunimi.sukunimi@luke.fi

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
  • Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vasatuussa.

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Jätä kommentti