VSV-Energia Oy panostaa bioenergiaan Hinku‑teko 11/2016

Diplomin VSV-Energian toimitusjohtajalle Mika Salolle (kesk.) luovuttivat Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio (vas.) ja Laitilan kaupunginjohtaja Jukka Alkio (oik.). © Mauri Tenhonen

Marraskuun Hinku-teoksi on valittu VSV-Energia Oy:n voimakas panostaminen bioenergiaan. Vuonna 2014 jo kaksi kolmasosaa Uudenkaupungin kaukolämmöstä tehtiin raskaalla polttoöljyllä. Siinä vaiheessa VSV-Energia päätti aloittaa panostuksen uusiutuvaan energiaan ja rakentaa 20 MW kiinteän polttoaineen lämpölaitoksen.

Lämpölaitos käynnistyi lokakuussa 2015 ja käyttää polttoaineenaan 80 % metsähaketta ja 20 % turvetta. Uutta laitosta varten VSV-Energia on palkannut kaksi henkilöä ja lisäksi polttoaineen hankinta työllistää alihankkijoita.

Polttoöljystä luopuminen vähentänyt Uudenkaupungin päästöjä selvästi

Autotehtaan kasvaneen tuotannon lisäämä kysyntä ja Yaran hukkalämmön väheneminen Uudenkaupungin kaukolämpöverkossa on kasvattanut Uudenkaupungin kaukolämmöntuotannon kasvihuonekaasupäästöjä 2010-luvulla. Tämä on heijastunut Uudenkaupungin kokonaispäästöihin negatiivisesti.

Investoinnin ansiosta raskaasta polttoöljystä on voitu luopua lähes kokonaan ja nestekaasukin on jäänyt vain vara- ja huipputehoksi. Päästövähennys on ollut muutamassa vuodessa yli 90 % ja tämä tulee näkymään merkittävästi koko kaupungin päästöluvuissa.

Siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin on mahdollistanut uusien käyttäjien lisäksi  myös kaukolämmön hinnan laskun.VSV-Energia

Lisäksi vuoden vaihteessa ollaan käynnistämässä biokaasulaitos, joka kerää kaatopaikkakaasut talteen sekä hyödyntää alueen erilliskerätyn biojätteen biokaasun tuotantoon. Biokaasulla tuotetun lämmön hyödyntäminen on vaatinut 1,2 km lisää kaukolämpöverkkoa, jonka johdosta myös uudet käyttäjät ovat saaneet mahdollisuuden liittyä hyödyntämään vähäpäästöistä kaukolämpöä.

Isoista investoinneista ja lisääntyneistä työntekijöistä huolimatta siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin on mahdollistanut kaukolämmön hinnan laskun kolmella eurolla megawattituntia kohden. Uusi hinta on 51 € / MWh (alv 0%).

Hinku-teko

HINKU-teko valitaan säännöllisesti Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkoston kunnissa toteutettujen toimien joukosta. Palkintoraati arvostaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi muun muassa toimien tuomia taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, edelläkävijyyden osoittamista sekä aktiivista työtä ilmastonmuutoksen hillinnän hyvien käytäntöjen edistämiseksi.

Toimijat & hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Luokittelut

Loikkaajan sektori
Loikan sijanti

Jätä kommentti